Kwaliteit

Soms heeft het voedsel wat niet (meer) verkocht kan worden nog een prima kwaliteit. Een product kan bijvoorbeeld uit het assortiment gaan, er kan te veel voorraad zijn, de “ten minste houdbaar tot” (THT) datum is te dichtbij om het product nog te verkopen, of de verpakking is beschadigd. Dit zijn situaties waar de Voedselbank de verspilling van voedsel kan voorkomen door de producten in het voedselpakket op te nemen.

Twee begrippen zijn belangrijk – en staan op alle levensmiddelen: TGT – Te Gebruiken Tot. Deze aanduiding vindt u op producten die snel kunnen bederven: versproducten als zuivel, vlees, gebak, groenten en fruit. THT – Tenminste Houdbaar Tot. Bij deze producten kan de smaak en/of het uiterlijk (de kleur) langzaam achteruit gaan. De fabrikant garandeert de kwaliteit van het betreffende product tot genoemde datum. Maar u kunt het ook daarna nog zonder problemen consumeren.

Voor meer informatie over richtlijnen vanuit de overheid hanteren wij de richtlijnen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)